Bonjour Madamme et Monsieur … Croque!

Azi voi incepe ziua cu bine cunoscutele sandwich-uri Croque Monsieur si Croque Madamme. Sunt satioase, foarte gustoase si sunt usor de pregatit, si, ca multe alte preparate, au fost inventate dintr-o greseala.  Niste sandwich –uri au fost uitate langa un radiator aprins iar dupa o perioada au devenit crocante si mult mai gustoase. Pentru Croque Monsuieur si Croque Madamme nu e nevoie de cine stie ce ingrediente ci de cele specifice oricarui tip de sandwich clasic: paine, sunca, cascaval, iar in cazul de fata sa nu uitam de palaria Doamnei Croque – oul ochi pus deasupra sandwich-ului. Acest din urma ingredient face diferenta intre cele doua sandwich-uri si este specific pentru Croque Madamme.

Ca sa pastrez nota si aerul frantuzesc voi folosi un french toast, alaturi de mozzarella si jambon.

Pe o felie de paine am intins putin unt si am asezat-o in tigaia incinsa cu partea unsa in jos apoi am pus repede mozzarella si jambonul, am presarat putin piper si am acoperit cu alta felie de paine unsa cu unt pe partea exterioara.

Dupa aproximativ un minut am intors sandwichul si l-am lasat tot atata timp sa se rumeneasca. Apoi am tot repetat operatiunea pana cand am obtinut destui “domni” si “doamne” pe platou.

Peste  Domnul  Croque am asezat cateva rondele de castravete acru apoi am tocat marut un fir de ceapa verde proaspat cules din gradina pe care l-am presarat iar Doamnei Croque i-am modificat putin palaria, am inlocuit oul ochi cu unul posat…mai potrivit pentru doamne.

Desi poate nu asa se pare, ouoale posate se pregatesc foarte usor. Intr-o cratita se pune apa la fiert cu o lingura de sare si una de otet. In momentul in care apa fierbe se da focul la minim si cu ajutorul unei linguri se amesteca apa in sensul acelor de ceasornic pana cand se formeaza un vartej ia atunci, avand oul la indemana intr-o cescuta se rastoarna usor in vartejul format in apa si se lasa 2-3 min nemiscat dupa care se ia cu ajutorul unei palete.

Bon appetit!