Este al treilea an de cand mica tufa de mure, acum ajunsa mare :), ne procura zemoasele, aromatele si minunatele fructe iar eu am profitat din plin de ele, le-am transformat in adevarate delicii.
Asa cum este si prajitura deliciasa si racoroasa cu mousse de mure si blat umed de cacao.
Am inceput cu prepararea blatului astfel: am pus intr-un bol mare 2 oua, 200 ml iaurt, 400 gr zahar, 100 ml ulei de floarea soarelui, esenta de vanilie si am amestecat ingredientele. Separat am cernut 250 gr de faina impreuna cu un praf de sare, un plic de praf de copt si 3 linguri de cacao dupa care am pus peste amestecul umed. Dupa ce am obtinut o compozitie omogena am adaugat 60 ml de apa fierbinte si am turnat aluatul intr-o tava in care am pus in prealabil hartie de copt. Am bagat tava la cuptor pentru 30 de minute la 170 grade. Dupa ce s-a copt blatul, lucru confirmat in urma testului cu scobitoarea, l-am lasat sa se raceasca. Intre timp m-am apucat de pregatit mousseul de mure.
Am pus pe foc 500 gr de mure cu 300 gr de zahar, zeama de la o jumatate de lamaie si am lasat pe foc aproximativ 10 minute, timp in care am mai amestecat din cand in cand sa nu se lipeasca iar la final am folosit blenderul pentru a transforma totul intr-un piure cu o culoare superba. Dupa ce piureul de mure s-a mai racorit putin l-am trecut printr-o sita pentru a indeparta astfel semintele, care de multe ori pot fi neplecute daca le simtim in preparate, iar apoi am adaugat gelatina preparata conform instructiunilor dupa pachet.
Cu ajutorul mixerului am preparat si frisca din smantana naturala.
Eu folosesc numai smantana naturala pentru a prepara frisca pentru deserturi, care sunt mult mai gustoase si sanatoase, mai ales pentru cei mici. Intrucat se mixeaza putin mai mult decat frisca vegetala, la inceput acopar bolul cu un propop pentru a impiedica stropii de frisca sa ajunga in toata bucataria 🙂 si pan acand incepe sa se ingroase putin mixez la viteza mica dupa care maresc viteza pana cand se intareste si nu cade dupa paletele mixerului. Atentie insa la mixarea excesiva, in cazul acesta smantana se transforma in unt si nu o mai puteti folosi. Se mixeaza maxim 5-6 minute, nu mai mult. Pentru un plus de gust si aroma adaug inainte in frisca lichida esentele.
Pentru mousse am turnat piureul , pe care intre timp l-am adus la temperature camerei ( am pus oala cu piure intr-un vas cu apa rece pe care l-am supravegheat indeaproape sa nu se raceasca prea repede), peste frisca si am amestecat pana cand am obtinut o crema omogena. Am turnat mousseul peste blatul de cacao, imprejmuit inainte cu un inel dreptunghiular reglabil, si am lasat prajitura la frigider pentru cel putin 3 ore dupa care am indeprtat inelul reglabil si am portionat prajitura.
Pentru décor am folosit fulgi de ciocolata si mure proaspete.