Pastravul nu este un peste cu un gust proeminent, are un gust subtil, poate si de aceea este preferat de multe persoane care de obicei nu sunt mari consumatori de peste. Si cum medicii ne recomanda ca cel putin o data pe saptamana sa consumam peste, trebuie sa ne conformam. Si asa am facut :), am preparat niste pastravi proaspeti luati de la pescarie pe gratar. Ca sa nu ma pacalesc verific intotdeauna ochii pestilor care trebuie sa fie limpezi, daca acestia sunt tulburi atunci clar pestele nu este proaspat.
Pestele la gratar este unul din cele mai simple preparate, necesita putina atentie intr-adevar dar nu ne solicita prea tare. Am facut un foc de lemne pe gratar si am asteptat sa se formeze jarul, aici trebuie sa recunosc ca nu amparticipat eu :), care trebuie sa fie domol nu foarte puternic alfel se ard preparatele dupa gratar. Cat timp se demara pregatirea gratarului am spalat si eviscerat pestii, i-am sarat si i-am uns cu putin ulei de floarea soarelui. Cand jarul a fost potrivit am pus si pestii pe gratar.
I-am lasat sa se rumeneasca vreo 4 minute pe o parte dupa care am i-am acoperit 1 minut cu o tava sa se faca bine si in interior si i-am intors pe cealalta parte pentru inca 4 minute. S-au gatit perfect.
Salata in stil mediteranean nu lipseste cat tine vara. Am pregatit-o foarte repede din 2 rosii, 1 ardei gras, 1 castravete, o ceapa rosie, pe care le-am tocat cuburi, cateva fire de patrunjel tocat marunt, ulei de masline, zeama de lamaie si limeta si un praf de sare.
Dupa ce am asezat pestele pe platou impreuna cu salata am presarat coaja de lamaie si limeta si am adaugat un strop de ulei de masline.