Friptura este felul principal de mancare la care multi dintre noi apelam atunci cand vrem sa servim masa in familie sau atunci cand vrem sa organizam o masa festiva. Vorba aceea, nici o masa fara carne!:)

Iar daca friptura este de miel atunci pofta de mancare devine si mai mare la fel ca si placerea de a o savura. Carnea de miel se inumara printre preferatele noastre atunci cand vine vorba de preparare aunei fripturi gustoase tocmai buna de savurat in familie si cu prietenii. Se apropie Sfanta Sarbatoare a Invierii Domnului si trebuie sa ne gandim din timp la meniul pe care il servim la masa de Paste, din care felul principal este friptura de miel.  Pentru preparare am la indemana doua pulpe de miel, cativa catei de usturoi, crengute de cimbru verde, rozmarin, un pahar de vin, o ceasca cu apa, 100 ml ulei, sare , piper, o lingura de miere, o lingura de apa, 1 kg de cartofi medii, 50 gr unt.

Am spalat si am curatat carnea, pe care am impanat-o cu usturoi ( am facut cateva crestaturi cu varful unui cutin ascutit din loc in loc iar in spatial astfel format am introdus cate un catel de usturoi) .

Intr-o tava prevazuta cu gratar am pus uleiul, o ceasca de apa si vinul dupa care am adaugat firele de cimbru, rozmarin si cativa catei de usturoi zdrobiti cu lama unui cutit gros si am presarat sare.

Am pus pulpele impanate, frecate cu sare in prealabil,  in tava pe patul de ierburi, am acoperit tava cu folie de aluminiu astfel incat sa nu ramana loc liber la suprafata si am bagat tava in cuptorul preincalzit pentru o ora si jumatate.

Intre timp m-am ocupat de garnitura, adica de prepararea cartofilor pe care ii voi adauga in tava dupa ce voi scoate pulpele de miel. Am curatat cartofii si i-am taiat in buburi mai mari dupa care  i-am pus la fiert pentru cateva minute, cat sa se patrunda putin, nu sa se gateasca.

A sosit vremea sa vad ce face carnea. Ce repede a trecut o ora si jumatate. Carnea este patrunsa si acum o scot din sos si o pun pe gratar pentru a se rumeni si o ung cu putina apa cu miere si o mail as la cuptor 30 de minute.

Cand este gata scot friptura pe un tocator de lemn si o acopar cu staniol.

A sosit vremea cartofilor prefierti pe care ii pun in tava in sosul format de la carne, ierburi, usturoi si vin…o nebunie. Ii las in cupror  pentru 30 de minute dupa care ii intorc si ii stropesc cu unt topit si ii mail as pana cand se rumenesc.

Bun, acum sunt gata si cartofii. Cand  toate s-au racorit, le asez pe un platou pentru a fi savurate alaturi de o salata verde crocanta.

Va doresc pofta buna!