Cui nu ii plac chiftelele? Tuturor ne plac si pe buna dreptate, sunt gustoase, crocante, pline de condimente, un amalgam de arome si gusturi la un loc. Pentru mine chifetele sunt o amintire draga din copilarie, inca una :). Intotdeauna cand facea chiftele, bunica mea facea destul de multe si mancam pe saturate. Dar de fiecare data ramaneau cateva  pentru care pregatea un sos de rosii in care le gatea putin, era un deliciu. Mie personal mi se par putin grele chiftelele prajite si,  intrucat nu vreau sa renunt la a le manca, am ales o varianta dietetica si usoara de a le pregati.  Simplu, la cuptor.

Sunt la fel de gustoase si mult mai sanatoase deoarece nu sunt prajite in ulei.

Asadar amestec un mix de carne tocata, 500 gr carne de porc cu 500 gr carne de vita, la care adaug 3 oua intregi, o legatura de patrunjel tocat marunt, o lingura de smantana, 100 gr pesmet, sare, piper si 2 graunti de usturoi zdrobiti.

Chiftele la cuptor cu sos de rosii

Dupa ce se formeaza un amestec omogen umezesc putin mainile intr-un bol cu apa, pe care il am mereu langa mine,  si incep sa formez mingiute mici rotunde, aproximativ de dimensiunea unei caise, dupa care le pun intr-o tava pe hartie de copt.

Chiftele la cuptor cu sos de rosii

Bag tava la cuptor pentru 20-30 de minute dupa care intorc chiftelele pentru a se rumeni uniform si le mail asa inca 20-30 minute.

Chiftele la cuptor cu sos de rosii

Sosul de rosii deci. Se face foarte simplu, intr-o tigaie calesc 3 catei de usturoi in 50 ml ulei, apoi adaug 2 morcovi taiati rondele, toc bucatele un ardei gras si ii pun repede in tigaie.

Chiftele la cuptor cu sos de rosii

Las totul  pe foc 10 minute apoi adaug 4-5 rosii decojite si taiate cubulete, 2 linguri de pasta de tomate pentru gust si culoare, putin busuioc uscat,  putina sare si o lingurita de zahar. Las totul sa fiarba 15 minute si adaug chiftelele pentru un clocot si opresc focul. Presar patrunjel verde deasupra.