O combinatie delicioasa, nu? Eu asa zic, mere moi caramelizate, fulgi crocanti de migdale, aroma scortisoarei si aluatul fraged faramicios sunt momentul ideal de evadare, de rasfat.
Imi amintesc cu drag iernile cand mergeam la tara la bunici si odaia era plina de mireasma merelor intinse pe jos pe ziare pentru a fi pastrate in sezonul rece, un parfum minunat care ne umple sufletele cu bucurie. Am primit recent mere gustoase si naturale de la tara si m-a cuprins nostalgia si pofta de ceva dulce si bun. Asa ca am preparat o tarta delicioasa cu mere si fulgi de migdale aromata cu scortisoara.
Am spalat si curatat un kg de mere pe care apoi le-am taiat, pe lung, felii mai mari si le-am pus impreuna cu 50 gr de unt, o lingurita de scortisoara, 100 gr fulgi de migdale 150 gr zahar intr-o cratita pe foc . Dupa ce feliile de mere s-au inmuiat putin, dupa aproximativ 10 min, am adaugat 50 ml coniac si am mai lasat pe foc cateva minute pana cand alcoolul s-a evaporat. Am dat deoparte si am preparat aluatul pentru tarta.
Aluatul l-am pregatit din 300 gr de faina, cernuta in prealabil, un praf de sare, 3 galbenusuri de ou, 150 gr zahar pudra si 200 gr unt. Am amestecat toate ingredientele pana cand aluatul a devenit omogen si l-am lasat pentru 30 de minute la frigider. Am intins apoi aluatul, l-am asezat in tava pentru tart si am intepat cu furculita dupa care am turnat merele si am bagat tarta la cuptor pentru 45 de minute.
Este gata atunci cand devine usor maronie pe margini.