Ati mancat vreo data salam de biscuit? Ma gandeam eu ca da. Este unul din deserturile cel mai des preparate de gospodinele din generatia mamelor noastre. Atunci cand mergeam in vizita sau cand primeam musafiri, fie ca era de post sau nu, salamul de biscuit era present si nu lipsea de la nici o o cazie.
Dar ce spuneti despre un tort de biscuiti? Sunt convinsa ca veti incerca si aceasta varianta deoarece trezeste curiozitate si ne putem juca cu ingredientele. Putem pune absolute orice dorim in el, diferite fructe confiate, diverse oleaginoase, dulceata, gem. Se poate prepara chiar si din resturi ramase de la preparatele dulci de la sarbatori cum ar fi cozonac, chec, fursecuri. Este o reteta deschisa.
Eu am folosit 500 gr de biscuiti clasici popular pe care i-am zdrobit, 100 gr de stafide ( hidratate putin in coniac), 150 gr nuci zdrobite, 200 gr rahat asortat taiat cubulete. Am amestecat totul si am pus deoparte pana cand am pregatit siropul.
Acesta este compus din 1 l apa, 200 gr zahar, coaja de portocala, 100 gr unt, 200 gr ciocolata, esenta rom. Am pus apa cu zaharul, untul, coaja de portocala la fiert pentru cateva clocote apoi am dat la o parte. Apoi am pus 200 gr de ciocolata in siropul astfel format si am amestecat amesteca pana cand s-a topit si am adaugat esenta de rom.
Dupa ce s-a racit complet am turnat siropul peste amestecul de biscuiti. Amestecul final l-am pus intr-o forma rotunda cu diametru de 26 cm acoperita cu folie alimentara si am lasat cateva ore la rece. Dupa care am adaugat glazura de ciocolata preparata din 200ml smantana pentru frisca, 2 linguri de zahar si 100 gr ciocolata ( am pus smantana si zaharul pe foc pana la punctul de fierbere si apoi am adaugat ciocolata rupta in bucatele, am amestecat pana cand s-a omogenizat iar cand s-a racit am turnat glazura peste tort). Am dat din nou tortul la rece.