Acesta este tortul meu preferat, este tortul cel mai des preparat de sarbatori, aniversari, petreceri si atunci cand pur si simplu am pofta de ceva dulce si bun. Este aromat, racoros si gustos, intruneste toate calitatile unui desert fabulous.
Asadar sa trecem la treaba pentru ca eu abia astept sa il savurez…din nou.
Eu incep intotdeauna cu blatul pentru prepararea caruia am nevoie de 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, esenta de vanilie, praf de copt, 100 gr ciocolata amaruie, 100 ml smantana lichida. Separ albusurile de galbenusuri. Pe acestea din urma le mixez cu jumatate din cantitatea de zahar si adaug esenta de vanilie. Separat bat albusurile spuma cu un praf de sare si un strop de lamaie apoi adaug treptat restul de zahar. La baia de aburi topesc ciocolata ( am adus smantana la punctul de fierbere dupa care o iau dupa foc si adaug ciocolata rupta in bucatele mici, amestec pana cand se topeste si o las sa se raceasca putin) apoi o torn peste galbenusuri si amestec.

 

Peste compozitia de albusuri adaug galbenusurile cu ciocolata si amestec iar  cu miscari usoare incorporez si faina cernuta in prealabil cu praful de copt si un praf de sare si pun totul intr-o tava tapetata cu faina ( inmoi o pensula in putin ulei, ung peretii tavii si presar faina) si o bag la cuptor.

Pentru moment am terminat cu blatul, in prima faza, asa ca e timpul sa ma ocup de siropul cu care il voi insiropa pe care il pregatesc repede cu 500 ml apa pe care o pun la foc impreuna cu  5 linguri de zahar, un plic de zahar vanilinat, zeama de la o portocala si las pentru cateva clocote apoi il dau departe iar cand s-a racorit putin adaug esenta de rom. Gata si siropul.

E timpul pentru crema de mascarpone. Pentru asta am la indemana 300 ml frisca lichida, 3 linguri de zahar pudra, esenta de vanilie si 250 gr de branza mascarpone. Incep prin a bate frisca cu cele 3 linguri de zahar pudra apoi adaug putin cate putin cele 250 de gr de mascarpone pe care l-am mixat putin separate inainte sa il adaug peste frisca si amestec pana cand crema devine omogena.

Blatul s-a copt intre timp.

Pentru a si daca e gata am facut testul clasic cu scobitoarea, nu da gres niciodata. O data copt blatul il las sa se raceasca si il tai in doua straturi.

Am in fata cele trei elemente componenet ale tortului, blatul, crema, siropul si incep ansamblarea. Insiropez primul  strat de blat, adaug dulceata de fructe de padure apoi crema de mascarpone si continui pana cand termin cu un strat de crema..

Acopar tortul cu crema ramasa, il nivelez cu ajutorul unei sparule si ii fac un décor simplu. De data asta folosesc cacao pudra pe care o presar deasupra apoi razui niste ciocolata si…gata tortul. Pentru un gust mai bun si mai intens il las la frigider pentru cateva ore astfel toate ingredientele isi amesteca aromele si in final rezultatul este delicios….un blat de ciocolata insiropat, gustul dulce acrisor al fructelor de padure si crema fina de mascarpone toate la un loc…o incantare.